Ifjúsági képzés

Tréninggel, képzéssel egybekötött küldöttközgyűlést tartott az ifjúsági tagozat szeptember első hetében, Agárdon. Kovács Ágnes elnök a fiataloknak beszélt többek között az érdekvédelmi munka jelentőségéről, a másokért való felelősségvállalásról és arról, hogy a MEOSZ számít rájuk.

A háromnapos programon mintegy harmincan vettek részt, köztük szép számban olyanok is, akik még csak most ismerkednek a MEOSZ és az ifjúsági tagozat munkájával. Az önismereti tréning és a kommunikációs képzés mellett Nagy Bendegúz, a MEOSZ elnökségének tagja utazásairól, a valódi önálló életről, Kovács Ágnes elnök, Braun János alelnök pedig az érdekképviseleti munkáról beszélt a fiataloknak. A szövetség elnöke elmondta: a MEOSZ-központban az elmúlt két évben felállt stáb – külső visszajelzések alapján is – szakmailag olyan jól felépített anyagokat készít, amelyek megalapozottságával vitatkozni nem lehet, megvalósításukhoz viszont kormányzati elkötelezettségre és szándékra van szükség. Az eredményekhez azonban társak is kellenek. A sikeres érdekvédelmi munkához mindenkire szükség van a mozgalomból, köztük a fiatalokra, de kellenek külső szövetségesek is, mint például a többi érdekképviselet. „Aki érdekvédőnek áll, nemcsak a jelenre, hanem a jövőre is fókuszálnia kell. Azokért is előre kell gondolkodnia, akik még később kerülnek ebbe az élethelyzetbe, így a most születő mozgássérült gyermekekért, a balesetet vagy betegséget szenvedőkért. Példát kell mutatnia a másokért történő felelősségvállalásból, meg kell tanulnia az embert látni, érte tenni mindig, minden körülmények között. Nektek kell biztosítani az utánpótlást, amely nagy felelősség, amihez kötelesek vagytok felnőni, de a MEOSZ ebben minden segítséget megad. A vezetővé váláshoz nem elegendő fiatalnak lenni, fel kell mutatni eredményeket is” – biztatta Kovács Ágnes a fiatalokat.

A tisztújító küldöttközgyűlés elfogadta a 2016–2017. évi beszámolót, meghatározta a jövő évi feladatokat, és megválasztotta az öttagú elnökséget. A tagozat vezetője Koller Sándor lett, az elnökség tagjai: Fenesi Balázs, Novák Lénárd, Péter Pál Péter és Sziva Beáta. Megbízatásuk két évre szól. Mesterházy Zsolt korábbi vezetőségi tag nem jelöltette magát: „Jövőre töltöm be a 45. évemet, és az alapszabály szerint ez a felső korhatár, de a MEOSZ elnökségének tagjaként továbbra is segítem az ifjúsági tagozat munkáját, együttműködöm velük a programok szervezésében” – jelentette ki a választások után.

Gábor Imola

A cikk a Humanitás 2017. szeptemberi számában jelent meg.