IX. Integr-ÁLOM tábor

A tábor a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete szervezésében valósult meg a 2017. évben nyolcadik alkalommal. Az Egyesület rendezvényeinek sikeres megvalósításához elengedhetetlen segítséget nyújtanak az önkormányzatok, vállalkozók és magánszemélyek pénzbeli és természetbeni felajánlásai.

Ez a rendezvény kifejezetten a 40 év alatti fiatalok részére nyújt lehetőséget a biztonságos és felhőtlen kikapcsolódásra. Az idei évben 15 fő jelentkezett a táborba, akik mozgásfogyatékkal élő, enyhe értelmi sérült és ép fiatalok vegyesen. Voltak fiatalok, akik egészségi állapotuk miatt nem aludtak kint a táborban, illetve a speciális étrend miatt otthon étkeztek, de napközben a tábor programjaiban részt vettek. A programok megszervezésében, kialakításában fontos szempont volt, hogy minden résztvevőnek lehetőséget biztosítsunk a részvételre, az egyenlő esélyű hozzáférésre. A tábor lebonyolításában nyolc segítő vett részt, anyukák, egyesületi munkatársak, önkéntesek vegyesen. Lapuné Füredi Andrea táborvezetőnek köszönhettük a színes programokat, melyeket helyben ő szervezett az ismeretségi és családi kapcsolatait latba vetve.

A tábor első napján mindenki megérkezését követően elköltöttük az első ebédet, amelyet a Bali Étterem biztosította a tábor ideje alatt. Az adagok bőségesek voltak, az ízek háziasak.

Ebéd után Mórahalomra mentünk fürdeni a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe, amelyben segítséget kaptunk Üllés Nagyközség Önkormányzatától abban, hogy az önkormányzati kisbuszt a rendelkezésünkre bocsájtották. Ezzel jelentősen megkönnyítették a két település közötti távolság megtételét. A Fürdőbelépő esetében is kedvezményt kaptunk, a fiatalok 1100 Ft-os kedvezményes belépővel vehették igénybe a fürdő szolgáltatásait Farkas Gábor Fürdőigazgató úr jóvoltából. Kipróbálhatták a csúszdát, a kültéri és beltéri medencéket. A segítők folyamatosan figyelemmel kísérték a fiatalokat, így a balesetek elkerülhetőek voltak, mégsem érezték magukat korlátozva a fiatalok.

Este a táborba visszaérve bemutatkozó körre került sor, minden gyermek elmondta, hogyan szólíthatjuk, honnan érkezett, hányszor volt táborban. Lefektetésre kerültek a táborszabályok, melyben közösen egyeztünk meg a fiatalokkal. Legfontosabb szabály volt, hogy figyelünk egymásra, és mindig szólnak a fiatalok a segítőknek. Az integrált tábor lehetőséget ad arra, hogy az ép fiatalok empatikusabbak legyenek a sérültséggel szemben, és a sérült fiatalok ne legyenek visszahúzódóak.

Második nap az ébresztő után a reggeli elfogyasztására került sor, amelyhez a SOLE- MIZO biztosított kakaót és madártejet, sajtot, magánszemélyek paprikát- paradicsomot, és a helyi CBA boltban a bolti munkatársak felajánlásából vásárolhattunk ásványvizet, csokit, kenyeret, rostos üdítőket. A Pick Szeged Zrt-től kaptunk szeletelt szalámikat és virslit, melyből kemencében sült virslis kifli készült. Reggeli után a helyi Alkotóházban töltöttünk egy felejthetetlen napot kézműves foglalkozással, kemencében sütéssel, beszélgetéssel, játékkal. A napot a lovas kocsizás zárta, melyet két helyi férfi biztosított a saját lovaikkal és kocsijaikkal. Bejártuk Üllést, elmentünk a horgásztóhoz és a tanösvényhez.

Harmadik nap nyílt napot szerveztünk, ahová szeretettel vártuk a vendégeket. Az érkezőknek a kerítésre kifeszített táborzászló mutatta az utat. A reggeli után beszélgetésre került sor a fiatalokkal a szabadidő eltöltéséről, hobbiról. Ezt követően Kurucsai Szabolcs mutatta be a fiataloknak vakvezető kutyáját és a látássérültség sajátságait. Minden résztvevő megsimogathatta a kutyust, Szabolcs kérdéseire ügyesen válaszoltak, kipróbálhatták a szemtakarót és a fehérbotot. A nap folyamán Hunyadvári István, Bárkányi Renáta, Tanács Zoltán és felesége citerázott, a gyerekek nótáztak és táncoltak. Ezt követően Pista bácsi anekdotákat is olvasott fel könyvéből. Este néptáncbemutató volt, melyet egy fiatal pár tartott, majd a fiataloknak biztosítottak tánctanulási lehetőséget.

A negyedik nap a búcsúzásé, és az összepakolásé. A fiatalok figyeltek egymásra, nehogy valaki itt hagyjon valamit. A táborzáró körben mindenki elmondhatta a tapasztalatait, melyik program volt a kedvence. Így lehetőségünk van a jövő évi tábort jobbá tenni, és már lehet gondolkodni a következő programokon.

 

A tábor lehetőséget biztosít a negyven év alatti fiatalok részére a felhőtlen szórakozásra, kiszabadulhatnak az otthoni megszokott keretek közül, barátságokat köthetnek. Törekszünk arra, hogy változó helyszínen valósuljon meg évről évre a tábor, annak érdekében, hogy minél több inger érje a gyerekeket. Minden esetben lehetőséget biztosítunk a régi táborlakóknak arra, hogy visszatérjenek hozzánk, de minden évben vannak új arcok is. A tábor anyagi és természetbeni támogatás nélkül nem lehetne ennyire felhőtlen, így azonban biztosak lehetünk abban, hogy minden program megvalósulhat és biztonságosan lebonyolítható.

 

Üllés, 2017. augusztus 11.

Tekintsd meg a képeket a galériában

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”90″ sortorder=”2984,2972,2973,2975,2976,2977,2978,2979,2980,2981,2982,2983,2985,2986,2987,2988,2989,2990,2991,2992,2993,2994,2995,2996,2997,2998,2999,3000,3001,3002,3003,3004,3005,3006,3007,3008,3009,3010,3011,3012,3013,3014,3015″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”1″ order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]