MEOSZ tájékoztató gyógyászati segédeszköz rendelés eRecepten és egyéb egészségügyet érintő változásokról

MEOSZ tájékoztató  gyógyászati segédeszköz rendelés eRecepten  és egyéb egészségügyet érintő változásokról

A Kormány intézkedései alapján az egészségügyet érintő újabb könnyítések lépnek hatályba. Az intézkedések eredményeként egyes – patikában kiváltható – gyógyászati segédeszközök felírása kérhető lesz eReceptre is, illetve a veszélyhelyzetre tekintettel a kormány bevezette a beteg személyes jelenléte nélküli ún. telemedicina lehetőségét. Az eRecepten rendelt gyógyászati segédeszközökkel és az új telemedicinával kapcsolatos, jelenleg már ismert tudnivalókról az alábbiakban olvasható bővebb tájékoztató.

Az eRecepten rendelt kötszer, pelenka, tesztcsík, fecskendő stb. csak patikában váltható ki

A kormány még a járványügyi veszélyhelyzet kezdetén intézkedett a gyógyszerkiváltás könnyítéséről, azonban a mozgáskorlátozott emberek számára elengedhetetlen gyógyászati segédeszközhöz jutás könnyítésére csak most került sor, és sajnos egyelőre csak részleges eszközkörben, részleges hozzáférhetőséggel. 

2020. május 1-jével néhány nélkülözhetetlen gyógyászati segédeszköz eRecepten is rendelhető. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az orvos nem automatikusan rendeli az eszközöket eRecepten, hanem csak akkor, ha azt az érintett személy kéri. Javasoljuk, hogy eRecept választása előtt feltétlenül mérlegeljék, hogy hol kívánják, hol tudják kiváltani az eszközt, mert fontos tudni, hogy az eRecept kizárólag patikában elérhető.

Ha az orvos a hagyományos, papír recepten rendel, akkor az továbbra is kiváltható a gyógyászati segédeszköz üzletben és a patikákban is.  Ha eReceptet kért, azt csak patikában lehet felhasználni, ott azonban a beteg TAJ száma ismeretében bárki kiválthatja az eszközt. Tehát, aki más személy, pl. mozgáskorlátozott ismerőse számára eRecepten rendelt kötszert, pelenkát, stb. szeretné kiváltani, elegendő, ha a kiváltó bemutatja a saját igazolványát és tudja az ismerőse TAJ számát. A beteg TAJ kártyáját nem szükséges vinni, mert az eRecept kiváltásához elegendő az adatokat bemondani. 

Az eRecepten rendelhető eszközöket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleményben teszi közzé a honlapján és az Egészségügyi Közlönyben. 

Sajnálatos módon ez a könnyítés részleges és jelenleg igen kevés eszközre vehető igénybe. Az EMMI tájékoztatója szerint most jórészt olyan gyógyászati segédeszközöket érint, amelyek nagy részét eddig is a patikákban váltották ki, de a jövőben tovább bővülhet az eReceptre írható termékek köre.  

Bővebb információ a letölthető .pdf file-ban.